MScBiotechnologia
Study location | Poland, Gliwice |
---|---|
Type | Master, full-time |
Nominal duration | 1,5 roku / 3 semestry (90 ECTS) |
Study language | Polish |
Awards | MSc |
Tuition fee | €1,600 per semester Tuition fee (1600€) for 1st semester (1400€) for each subsequent semester |
---|---|
Application fee | €18 one-time |
Entry qualification | Undergraduate diploma (or higher) with transcript of records Kandydat ubiegający się o przyjęcie na studia II stopnia na kierunku biotechnologia posiada kwalifikacje pierwszego stopnia oraz kompetencje niezbędne do kontynuowania kształcenia na studiach drugiego stopnia na tym kierunku, a w szczególności posiada: The entry qualification documents are accepted in the following languages: Polish. Often you can get a suitable transcript from your school. If this is not the case, you will need official translations along with verified copies of the original. |
---|
Language requirements | Polish |
---|
More information |
---|
Overview
Absolwenci posiadają wiedzę z zakresu mikrobiologii, genetyki, ekologii i nauk inżynierskich. Zostali zapoznani z różnymi kierunkami wykorzystania materiałów i procesów biologicznych, przede wszystkim przebiegających przy udziale drobnoustrojów, kultur tkankowych i biokatalizatorów. Potrafią także przetwarzać duże ilości niekonwencjonalnych informacji, dostępnych dzięki zastosowaniu nowoczesnej techniki. Są przygotowani do operowania wiedzą na temat biologii molekularnej, genetyki, chemii, matematyki, dynamiki procesów i informatyki.
Absolwenci kierunku biotechnologia znajdują zatrudnienie przy projektowaniu, uruchamianiu i obsłudze biologicznych oczyszczalni, fermentatorów i bioreaktorów, produkcji środków farmaceutycznych i projektowaniu nowych technik medycznych oraz w laboratoriach mikrobiologii, genomiki i proteonomiki w nowoczesnych klinikach i instytucjach badawczych. Mogą również pracować w instytucjach zajmujących się badaniami genetycznymi, wykorzystaniem genetyki funkcjonalnej w diagnostyce medycznej i projektowaniu terapii, prowadzeniem procesów biosyntezy i biotransformacji, izolacją i oczyszczaniem bioproduktów, a także projektowaniem bioprocesów oraz hodowlą mikroorganizmów dla celów farmakologicznych, spożywczych i ekologicznych.
*Specjalności:*bioinformatyka